Младеж призна, че е искал да извърши бомбен атентат в Ню Йорк

share

21-годишният Куази Мохамад Резванул Ахсан Нафис от Бангладеш се призна за виновен днес по обвинение, че опитал да използва оръжие за масово унищожение в заговор за взривяване на нюйоркското поделение на Управлението на Федералния резерв (УФР) на САЩ, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Мъжът може да получи доживотен затвор след споразумение с прокуратурата. Нафис беше обвинен също и в опит за осигуряване на материална подкрепа за терористичната организация "Ал Кайда". Адвокатът му заяви, че това обвинение ще отпадне според споразумението, което предвижда наказание между 30 години лишаване от свобода и доживотен затвор. Произнасянето на присъдата бе насрочено за 30 май. "Вече не съм поддръжник на насилствения джихад. Дълбоко съжалявам за участието си в случая", каза Нафис по време на съдебното изслушване.

Мъжът влязъл в САЩ през 2012 г. със студентска виза и отишъл в Куинс, Ню Йорк. Там той оглеждал за потенциални цели за нападение - включително Нюйоркската фондова борса и президента на САЩ Барак Обама - спирайки се в крайна сметка на нюйоркското подразделение на УФР в Манхатън. Нафис се опитал да привлече и други към плана си и обсъждал намеренията си в социални мрежи. Той твърдял, че е свързан с хора от "Ал Кайда" в чужбина и активно търсел нови връзки за терористичната организация в САЩ, но един от хората, които привлякъл, бил служител на ФБР под прикритие, който следял неговите действия и му "помогнал" да се сдобие с взривни вещества.

Нафис опита да взриви нюйоркското поделение на УФР, но бе арестуван на 17 октомври. Той си мислел, че вози във вана си 453-килограмова бомба, но всъщност това били инертни материали, заложени от служителя на ФБР под прикритие като част от секретна операция.

Водещи новини

Още новини