Хилари Клинтън получи забрана да лети със самолет

share

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън все още е болна и лекарите са й забранили да пътува на дълги разстояния със самолет до средата на януари, предаде АФП, като се позова на нейния говорител Филип Рейнс.

В резултат 65-годишната Клинтън не планира никакви пътувания през следващите три седмици и половина. Очаква се тя да подаде оставка като държавен секретар, след като президентът Барак Обама, преизбран през ноември, положи клетва в началото на втория си мандат на 20 януари. Говорителят на Хилари Клинтън съобщи на 15 декември, че тя е получила мозъчно сътресение, след като припаднала в резултат на силна дехидратация. Седмица по-рано Държавният департамент съобщи, че Клинтън е била повалена от стомашен вирус, след като се е завърнала от обиколката си в Европа на 7 декември. Оттогава тя не е имала никакви публични изяви и официално работа от дома си.

Здравословните проблеми на Хилари Клинтън няма да й позволят да бъде изслушана днес в Конгреса, както бе предвидено, за ислямисткото нападение срещу консулството на Съединените щати в източния либийски град Бенгази на 11 септември, при което бяха
убити четирима американци, включително посланикът на САЩ в страната Кристофър Стивънс. Клинтън призна преди няколко месеца, че е изтощена от изключително забързания ритъм, който си е наложила през последните четири години като държавен секретар на Съединените щати. Откакто зае поста, тя прави средно по две визити в месеца в страни във всички краища на планетата. С над 1,5 милиона пропътувани километра със самолет и 112 посетени държави, тя държи своеобразен рекорд сред всички държавни секретари в
историята на САЩ.

Очаква се Хилари Клинтън да бъде заменена на поста в края на януари от сенатора демократ Джон Кери, неуспешен кандидат на президентските избори през 2004 г., на които бе победен от президента републиканец Джордж Буш младши.

Водещи новини

Още новини