Убиецът на Политковская е целял сплашване

share

Поръчителят на убийството на Анна Политковская през 2006 г. не е целял само да отмъсти на руската журналистка за критичните й публикации. На първо място е искал "демонстративна и шумна акция, която да сплаши всички вас - журналистите, а също така обществото и властта" в Русия, заяви служител от федералното следствие пред в. "Комерсант".

Политковская работеше за опозиционния вестник "Новая газета". Тя бе застреляна във входа на жилищната сграда в Москва, в която живееше. Поръчителят на убийството засега остава неразкрит. След като проучи последните години от живота на Политковская буквално под микроскоп, следствието стигна до извода, че само хора, критикувани от журналистката, биха могли да искат смъртта й, посочва в интервюто Петрос Гарибян - старши следовател по особено важни дела към председателя на Следствения комитет и шеф на екипа, разследващ престъплението.

За шест години проверки и разпити е установено, че Политковская не е участвала в никакви търговски проекти, което обезсмисля версията за убийство, свързано с делба на бизнеси или нечестна конкуренция. Не е открито и нищо подозрително по повод евентуални битови конфликти. Анализ на всички банкови сметки на убитата показва, че не е теглила големи суми, заради каквито да й отнемат живота. Остава един-единствен вариант - убийството да е свързано с професионалната й дейност, обяснява следователят. Политковская критикуваше главно лидера на Чеченската република Рамзан Кадиров и обкръжението му, напомня вестникът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Запитан дали Кадиров е викан на разпит, шефът на следствения екип отрича да е имал основания за това и подчертава, че за чеченския лидер смъртта на Политковская изобщо не е била изгодна.

През лятото и есента на 2006 г. Кадиров се готвеше да оглави републиката. Получилото шумен отзвук убийство на журналистка, публикувала критика за него, по-скоро му навреди. Затова е логично поръчителят да се търси сред враговете на Кадиров, а не сред приятелите му, казва Гарибян. Кръгът на заподозрените бе разширен, тъй като стана ясно, че Политковская е критикувала не само регионални чиновници, но и представители на федералната власт, уточнява той.

Следствието е установило, че организаторите са платили за убийството на Политковская 150 000 долара, а на един от обвиняемите - Дмитрий Павлюченков, бивш служител в московската полиция, "е бил опростен дълг на стойност 60 000 долара". В най-скоро време делото ще бъде внесено в прокуратурата, посочва ИТАР-ТАСС.

Водещи новини

Още новини