Продължава чистката в руската армия (обновена)

share

Началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров ще бъде освободен, съобщи ИТАР-ТАСС.

Високопоставеният военен ще бъде сменен от генерал-полковник Валерий Герасимов. Тази сутрин новият министър на отбраната Сергей Шойгу е провел среща с командващия войските в Централния военен окръг генерал-полковник Валерий Герасимов. Двамата са обсъдили възможността Герасимов да бъде назначен за началник на Генералния щаб, твърди източник пред агенцията. Посочва се, че министърът на отбраната провежда съвещание с ръководството на въоръжените сили, на което се обсъждат кадрови въпроси.

Промяната в ръководството на въоръжените сили идва два дни след като президентът Владимир Путин уволни министъра на отбраната Анатолий Сердюков. По препоръка на премиера Дмитрий Медведев държавният глава назначи бившия министър на извънредните ситуации на високия пост.  Днес Шойгу назначи близкия до него Юрий Садовченко за началник на кабинета в министерството. Двамата са работили заедно, когато сегашният министър бе управител на Московска област.  

Причините за кадровите промени се свързват с разследване във въоръжените сили. Служители на министерството на отбраната са заподозрени в незаконна продажба на ведомствени жилища.

Водещи новини

Още новини