Кандидати на управляващата партия победиха на повечето местни избори в Русия

share

Подкрепяни от Кремъл кандидати спечелиха повечето надпревари на местните избори в Русия, а независими наблюдатели заявиха, че вотът е бил белязан от сериозни нередности, предаде АП.


Централната избирателна комисия обяви неокончателни резултати, според които верни на президента Владимир Путин хора са победили на всички пет вота за губернатори на области. Управляващата партия "Единна Русия" е спечелила и повечето избори за кметове и местни законодателни събрания. Наблюдатели от независимия център "Голос" са записали над хиляда изборни нарушения в цялата страна. Една от най-забележителните изборни надпревари беше за кметския пост на Химки близо до Москва, където природозащитничката и видна опозиционерка Евгения Чирикова се нареди на второ място с 18 процента от гласовете. Вотът беше спечелен от подкрепяния от Кремъл Олег Шахов, който събра 48 процента.

Най-висока беше избирателната активност в изборите за губернатор на Белгородска област, където участие взеха 48 процента от гласоподавателите, а най-ниска - в изборите за законодателно събрание на Владивосток, където гласуваха едва 8 процента.

Министър-председателят Дмитрий Медведев, който е председател на "Единна Русия", приветства резултатите. "Всички очакваха партията да се провали след изборите през декември. Но нищо подобно не се случи и ние постигаме този резултат в напълно различна обстановка", каза той.

Водещи новини

Още новини