Украйна арестува доброволец на ООН за шпионаж в полза на Русия

Pixabay
share

Украински служител в Световната продоволствена програма на ООН е бил арестуван по обвинения в шпионаж в полза на руските сили в източната част на Украйна, предаде Франс прес, като се позова на изявление на властите в Киев.

„Под прикритието на доброволческа служба предателят е шпионирал позициите на силите за отбрана в сектора Покровск“, се казва в изявление на Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Киев започна няколко разследвания за сътрудничество и държавна измяна - обвинения, които могат да доведат до дълги присъди затвор.

Зеленски отправи нов призив към основните съюзници на Киев да засилят натиска върху Москва

„По време на претърсванията ССУ (украинското разузнаване) иззе мобилния телефон на задържания с анонимен разговор чрез съобщения в него, които той е използвал за комуникация с офицер от ФСС (руското разузнаване)“, се казва още в изявлението.

Украинската армия разкри, че 34-годишният доброволец е разкривал позициите на украинските сили и тяхната артилерия в и около село Покровск, които Русия след това е можела да обстрелва с дронове и управляеми авиационни бомби.

От месеци Москва се опитва да превземе територията към Покровск – логистичен хъб в Източен Донбас, който украинските сили се опитват да отбраняват срещу по-голямата и по-добре оборудвана руска армия, пише БТА.

Според украинската армия заподозреният, който вече е в ареста, „е изправен пред доживотен затвор и конфискация на имуществото му“.

Водещи новини

Още новини