NYT: Страните от БРИКС ще бъдат неуязвими срещу санкции

Getty Images, архив
share

Намаляването на зависимостта от щатския долар ще позволи на страните от БРИКС да станат неуязвими за западните санкции както сега, така и в бъдеще, пише американският вестник The New York Times.

"Тези санкции работят, само защото доларът доминира в света“, уточни пред изданието Саранг Шидоре, директор на програмата "Глобален Юг“ в Института "Куинси“ във Вашингтон.

NYT също така отбелязва, че присъединяването към БРИКС "отчасти е залог върху икономиката“: членовете на асоциацията търсят алтернативни източници на финансиране, тъй като Международният валутен фонд и Световната банка са повлияни от Запада, особено от САЩ. Развиващите се страни вярват, че Новата банка за развитие, която е "емитирала милиарди долари заеми и е позволила те да бъдат изплатени в национални валути“, е по-толерантна.

БРИКС и дедоларизацията: алтернатива или потенциална катастрофа?
Освен това много участващи страни гледат на БРИКС като на "геополитическа застраховка“ срещу непредсказуемото поведение на САЩ, посочва изданието. Според анализаторите "усещането за несигурност" се засилва преди президентските избори: "САЩ показаха, че са способни да променят външната си политика на 180 градуса в зависимост от това кой е в Белия дом“.

Водещи новини

Още новини