„80% от приятелите ми са мъртви“: Все повече украински мъже отказват да отидат на фронта

Getty Images (архив)
share

Войната между Украйна и Русия става все по-ожесточена, откакто преди повече от две години и половина Москва нахлу на територията на своя съсед. И макар да не се знае колко, жертвите и от двете страни са изключително много.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14925

В тази връзка както Русия, така и Украйна имат нужда от човешка сила, за да продължат сраженията на бойното поле. През май т.г. Киев одобри и прие закон, според който всички украински мъже между 25 и 60 години подлежат на военна служба и трябва да се регистрират в съответните подразделения в страната и да отидат на фронта.

Но все повече украинци отказват да се бият за родината си и прибягват до всякакви прийоми, само и само да не се окажат в окопите.

Украйна изрази готовност да изпрати и жени на фронта, за да спаси Европа

Алекс, на 34 години, който работи като продуктов мениджър в Киев, сподели пред британското издание Дейли Мейл, че не е излизал от вкъщи от осем месеца.

От осем месеца не съм напускал своя дом. Всичко си купувам през интернет, работя от вкъщи и избягвам да излизам. Дори когато приятелката ми роди нашето момиченце преди три месеца, аз не отидох до болницата, казва той.

Алекс обаче уточни, че дарява периодично пари за въоръжените сили на страната си, но категорично отказва да отиде на фронта да убива хора или да рискува да бъде убит.

От днес в Украйна влезе в сила законът за мобилизацията

Роман, на 33 години, е друг украинец, който не желае да се сражава срещу руската армия. Заради по-голямото си благосъстояние, той дава по 1000 долара на месец на съответните институции, за да не го изпратят на фронта.

80% от приятелите ми, които отидоха да воюват, са мъртви, и нямам намерение да се присъединявам към тях. За щастие имам достатъчно пари от собствения ми бизнес и не ползвам обществен транспорт, нито ходя по места, където знам, че шетат мобилизационни групи. Не ходя нито по ресторанти, нито по сватби, пояснява Роман.

По последни данни дезертьорите в украинската армия са се увеличили в пъти, откакто Русия нападна Украйна през февруари 2022 г.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14925

Водещи новини

Още новини