Заплашеният от арест Путин: Няма да участвам в срещата на Г-20 в Бразилия

Getty Images/Guliver
share

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че не планира да участва в срещата на Г-20 в Бразилия, предвидена за 18-19 ноември, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14909

Руският лидер каза, че решението му е продиктувано от нежелание да смущава провеждането на срещата, тъй като е обект на заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС).

"Разбираме прекрасно, че дори да изключим фактора МНС, цялата дискусия ще се върти около това. По този начин ще смутим работата на Г-20. Защо да го правим? Големи хора сме", каза Путин на среща с чуждестранни журналисти.

Путин заяви, че Русия ще избере подходящ свой представител, който да вземе участие в срещата в Бразилия. В миналия години в срещи на Г-20 представител на Русия беше външният министър Сергей Лавров, отбелязва ДПА.

През март миналата година МНС издаде заповед за арест на Путин по подозрения в незаконно депортиране на украински деца в Русия.

Страните, които признават юрисдикцията на МНС, една от които е Бразилия, на теория са задължени да арестуват Путин, ако той стъпи на тяхна територия.

В началото на септември обаче Владимир Путин не бе арестуван в Монголия, която също признава юрисдикцията на МНС.

Украйна разкритикува Монголия, че не е арестувала Путин

Базираният в Нидерландия МНС заяви, че страните, признаващи неговата юрисдикция, са задължени да изпълняват издадените от него заповеди за арест. При неизпълнение обаче санкциите срещу страните се изразяват основно във вербално порицаване.

Владимир Путин заяви днес, че думите на украинския президент Володимир Зеленски, който предложи вчера в Брюксел Украйна по някакъв начин да се сдобие с ядрено оръжие, като "опасна провокация", предаде Франс прес.

"Това е опасна провокация. Всеки опит в тази посока ще доведе до съответната реакция", изтъкна Путин пред чуждестранните журналисти.

Руският лидер каза, че не знае дали Украйна е в състояние да произведе ядрено оръжие, но допусна, че това "не е трудно в този съвременен свят".

"Мога да кажа, че Русия в никакъв случай няма да допусне това да се случи", заяви Путин.

В своя реч вчера в Брюксел Володимир Зеленски предложи страната му да се сдобие с ядрено оръжие, за да възпре Москва, ако Украйна не бъде приета в НАТО, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14909

Водещи новини

Още новини