Украйна задържа агент на руските тайни служби

gettyimages
share

Военното контраразузнаване на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е задържало още един руски агент в град Харков, който разузнавал позициите на Украинските сили за отбрана и се опитвал да помогне на нашествениците в подготовката на нови удари в региона, предаде Укринформ, като се позова на ССУ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14891

Задържаният е 37-годишен местен жител. Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) го вербувала в Русия, където той избягал в началото на пълномащабната война, тъй като съпругата му живеела там.

Било установено, че по нареждане на офицера от ФСС Евгений Коняхин агентът е върнал в Харков през март 2023 г. през трети страни и след това започнал да извършва задачи за врага.

Основните цели на нашествениците били военни полигони, на които се обучават защитниците на Украйна.

Арестуваният извършвал разузнавателни мисии под прикритието на работни пътувания, по време на които тайно записвал местоположението на отбранителни съоръжения. Той също така се опитал да се възползва от познатите си, включително военнослужещи и доброволци.

Прикривайки намеренията си под формата на приятелски разговори, мъжът се опитвал да събере информация за базите на украинските войски, техния приблизителен брой и наличните оръжия, пише БТА.

Украинските сили за противовъздушна отбрана казаха, че тази нощ са свалили 22 руски дрона

ССУ първо разкрила агента, документирала криминалните му дейности и го задържала в следствие на специална операция. Срещу заподозрения са повдигнати обвинения по силата на втора част от Член 111 от Наказателния кодекс на Украйна - държавна измяна, извършена по време на военно положение.

Заподозреният се намира в ареста. Очаква го доживотен затвор и конфискация на имуществото.

Укринформ припомня, че неотдавна в Харков бе задържан друг агент на ФСС, който коригирал удари с ракети и дронове по подразделенията на Украинските сили за отбрана, които отбраняват града. Задържаният се опитвал да идентифицира и предаде на руснаците местоположението на ракетните системи за противовъздушна отбрана и радарните станции на украинските въоръжени сили.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14891

Водещи новини

Още новини