В Украйна: Копейки, сбогом!

Getty images (архив)
share

"Украйна ще каже "Сбогом на копейките!", това написа киевското издание "Обозреватель".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14829

"Днес във Върховната рада (парламента) Националната банка на Украйна внесе законопроект за преименуване на монетната единица на валутата на страната (хривна) от копейка на шаг. С тази крачка ние ще възстановим историческата справедливост, ще прекъснем последната наша връзка със страната агресор и ще финализираме паричната реформа", мотивираха се вносителите на проекта.

Русия засилва разполагането на дронове с изкуствен интелект в Украйна

"Новите монети ще се обменят с копейките в курс 1:1. Копейките ще останат в обращение до изчерпването на количествата. По този начин ще бъдат спестени много затруднения за гражданите и бизнеса", добавиха от централния депозитар.

"Дизайнът на монетите ще бъде разработен след одобрението на нашия проект", посочиха още от Националната банка на Украйна.

Справка, която направи екипът на novini.bg показа следното:

Монетата шаг е била в обращение три пъти в историята на Украйна. Първият - през ХVI – ХVIII век, когато голяма част от днешна Украйна е била под полска власт. Вторият е бил по време на Украинската държава (1918 – 1921 г.). След обявяването на независимостта на Украйна от Москва (24 август 1991 г.) се появиха монети шаг. На 3 март 1992 г. парламентът в Киев утвърди копейката.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14829

Водещи новини

Още новини