Русия съобщи, че е поразила две пускови установки на системи „Пейтриът“

Gettyimages
share

Русия заяви, че е поразила две пускови установки на американски системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14817

Оръжията са доставени на Украйна от западните ѝ съюзници, за да противодействат на ежедневните бомбардировки от страна на силите на Москва.

Руските войски не уточниха кога е станал ударът.

Шест жертви и осем ранени при ракетна атака край Одеса

Ден по-рано руската армия публикува в „Телеграм“ видеоклип, заснет от въздуха, в който се твърди, че се вижда удар с ракета „Искандер“ по батарея „Пейтриът“ в украинската Днепропетровска област. 

Според същия източник една пускова установка на система „Пейтриът" е била унищожена, а друга - повредена.

Тази мощна и скъпа система за противовъздушна отбрана беше доставена за първи път на Украйна през пролетта на 2023 г., за да може украинската армия да защитава по-ефективно своите градове и енергийна инфраструктура, предаде БТА.

Властите в Киев не коментираха веднага твърденията на Москва, тъй като Украйна обикновено избягва да разкрива военните си загуби. 

Украинската депутатка Маряна Безуглая, известна с критиките си към генералния щаб на украинската армия, потвърди, че една система е била поразена, без да даде повече подробности. 

„Още една повредена система „Пейтриът“. И не е първата“, написа тя във „Фейсбук“. 

Украйна разполага с няколко системи „Пейтриът“, но не се споделя допълнителна информация.

Украински военен блогър, който цитира украинските военновъздушни сили, заяви в „Телеграм“, че ударът е нанесен в Павлоград, град в Днепропетровска област, където се намира военен завод, но че щетите „не са критични“ и че батерията остава „действаща“. 

Системата „Пейтриът“ е разположена в този район, за да защитава Днепропетровска област и град Запорожие от планиращи бомби, изстрелвани от руски самолети, обясни той.

През юни украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че страната му се нуждае от поне седем допълнителни системи „Пейтриът“, включително две за защита на Харковска област, която е обект на руска офанзива от началото на май.
 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14817

Водещи новини

Още новини