Русия: "Хизбула" остава все така организирана въпреки израелските атаки

Russian Foreign Ministry
share

Руското външно министерство заяви днес, че ливанската шиитска групировка "Хизбула" остава все така организиране и командната ѝ верига не е прекъсната въпреки ударите на Израел, който според Москва се опитва да разпали въоръжен конфликт в целия Близък изток, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3033

Същевременно Москва изключи възможността за мир в Украйна, ако съседната държава се присъедини към НАТО, допълни агенцията, като се позова на изявления на говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

"Според нашата оценка на ситуацията "Хизбула", включително военното ѝ крило, не е изгубила връзката по командната си верига и демонстрира организираност", заяви Захарова.

Русия няма да участва във втората среща на върха за мир в Украйна

Тя добави, че страните от Запада, и по-специално САЩ и Великобритания, подклаждат конфликта в Близкия изток и показват лицемерие с подкрепата си за Израел, която води до значителен брой жертви сред мирните жители в Ливан.

Русия разкритикува Израел и за удара на сирийска територия. "За пореден път Израел грубо наруши неприкосновеността на Сирия с извършването на ракетно нападение срещу многоетажна жилищна сграда в гъсто населен район на Дамаск", каза Захарова.

"Възмутително е, че подобни действия са се превърнали в буквално всекидневна практика, прилагана в Сирия, Ливан и ивицата Газа", допълни тя, посочвайки, че това показва "желанието на Израел да разшири географията на ескалацията на въоръжените действия в региона".

Освен това говорителката на външното министерство на Русия заяви, че постигането на справедлив мир в Украйна е невъзможно, ако Киев загуби своя неутралитет и се присъедини към военен блок, ръководен от САЩ, какъвто е НАТО, информира Ройтерс.

Тя посочи, че "специалната военна операция" на Москва в Украйна е отговор на експанзията на НАТО на изток.

"Западът забравя, че една от основните причини за началото на конфликта беше неговото натрапчиво желание да въвлече Украйна в алианса, за да я превърне в плацдарм за конфронтация с Русия", каза още Захарова, цитирана от ТАСС.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3033

Водещи новини

Още новини