Светът се е разминал с атомна война?

Getty images (архив)
share

"САЩ за знаели за това, че руският президент Владимир Путин се подготвя да нападне Украйна месеци пред старта на войната (24 февруари  2022 г.)", това написа в. Вашингтон пост.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14800

Заместник-главният редактор на медията Боб Уудуърд в своя книга заяви че американска разузнавателна служба се е сдобила с данните за намеренията на стопанина на Кремъл да нападне съседната на Русия страна още през октомври 2021 г. "Това е голям успех за нашите разузнавачи, които получиха информацията от самото сърце на Москва", добави авторът.


Според Уудуърд държавният глава на Русия през октомври 2022 г. е имал идеята да използва ядрено оръжие в Украйна. "Оценките на разузнаването показаха, че вероятността диктаторът в Москва да натисне червеното копче се е покачила от 5 на 50 на сто, ако Въоръжените сили на Украйна обкръжат войските му", посочи още журналистът.

По думите на зам.-главният редактор евентуалната употреба ядрено оръжие от страна на Русия е била обсъждана в дома на Джеймс Мърдок (син на медийния магнат Рупърт Мърдок) в Ню Йорк. Тогава президентът на САЩ Джо Байдън е казал: Светът не е бил толкова близо до края си от Карибската криза през 1962 г. (Когато в отговор на разполагането на американски ракети с ядрени бойни глави в Турция, Съветският съюз е направил същото в Куба. След дълги и мъчителни преговори между тогавашните лидери във Вашингтон - Джон Кенеди и Москва – Никита Хрушчов е било постигнато споразумение САЩ и Съветският съюз да изтеглят ядрените си оръжия от Турция и Куба - бележка novini.bg).

"Във връзка с напрегнатата ситуация стопанинът на Белия дом е помолил китайския президент Си Цзинпин за съдействие", допълни зам.-главният редактор.


"Военният министър на САЩ Лойд Остин от своя страна е провел разговор с тогавашния си колега в Москва Сергей Шойгу. Ако използвате атомно оръжие, ние ще вдигнем всички ограничения върху оръжейните доставки за Украйна", е казал шефът на Пентагона", заяви Уудуръд.

"Намесата на лидера в Пекин и липсата на значителен напредък на Въоръжените сили на Украйна по фронтовата линия са станали причината Путин да не натисне червеното копче", твърди журналистът.

Владимир Путин: Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната от която и да е държава

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14800

Водещи новини

Още новини