Руски военен блогър разкритикува действията на Путин в Украйна и го закопчаха

Getty images (архив)
share

"Руският военен блогър Егор Гузенко бе арестуван", това написа базираното в Нидерландия издание "Москоу таймс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14791

"Така нареченият военен кореспондент бе задържан на 5 октомври по обвинение за оказване на съпротива на полицаи в град Новопавловск (в югозападната Ставрополска област). Според местните власти мъжът се е появил с маска на концерт по случай празника на града. Служители  на реда са поискали той да открие лицето си, но Гузенко отказал. След започналата словесна схватка единият от пазителите на закона е тръгнал да сваля маската, но получил удал в лицето. След намеса на други полицаи мъжът бе арестуван и отведен в полицейско управление", добави медията

"Блогърът от своя страна отрече да е извършвал нещо нередно и се обяви за жертва на полицейско насилие и политически репресии", посочи още "Москоу таймс".

"В края на миналия месец Гузенко отправи критики към политическото и военно ръководство на страната, включително и към президента Владимир Путин. Той написа в канала си в Телеграм следното: Ако наака..я се дядо Путин беше тръгнал да воюва с Украйна открито през 2014 г. (след незаконното присъединяване на черноморския полуостров Крим през март същата година), много наши момчета щяха да бъдат живи и здрави", допълни цитираната медия.

В друг пост, пак от края на септември, военният блогър посочи, че при началото на украинската офанзива в руската Курска област (6 август тази година) военните под командването на Кремъл е трябвало да разрушат всички мостове, за да попречат на настъплението на войските на Киев. "Вместо това украинците разрушиха мостовете и прекъснаха пътищата за снабдяване на нашите момчета", заяви той, написа още Москоу таймс.


"Гузенко от 2015 до 2019 г. година се биеше на страната на проруските отцепници в източната украинска Донецка област. След това той взе воюваше в Сирия", това съобщи руската редакция на американското радио "Свободна Европа".

"В началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна (24 февруари 2022 г.) блогърът бе разследван за нанасяне на средна телесна повреда. След като е разбрал за старта на инвазията, той е срязал проследяващата гривна и избягал в зоната на конфликта", разказа още "Свободна Европа".

"Блогърът води канала в Телеграм "13-и" и има над 300 000 последователи. На него бе наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок от два месеца. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда лишаване от свобода с максимален срок от пет години", написа "Москоу таймс".

 

Руски журналист осъден на 7 г. затвор за критики срещу нашествието в Украйна

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14791

Водещи новини

Още новини