Сергей Лавров: САЩ да подкрепят руското предложение и войната в Украйна приключва

Getty Images (архив)
share

Съединените щати ще понесат „опасни последствия“, ако продължат с оказването на военна помощ за Украйна, вместо да подкрепят руското предложение, с което Москва да си вземе част от украинската територия. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за Нюзуик.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14775

Две години и половина от началото на т.нар. „специална военна операция“, наредена от Владимир Путин, която се превърна в най-смъртоносния конфликт в Европа след края на Втората световна война, Лавров посочи, че Русия предлага „изгоден план“, с който да бъде сложен край на кръвопролитията и да се обнови архитектурата на сигурност на континента.

По думите му НАТО, ръководен от САЩ, първи е посял семената на войната преди десетилетие и в момента продължава да разпалва огъня.

Лавров предупреди САЩ да не се шегуват с "червените линии" на Русия

„Русия е отворена за дипломатическо уреждане, което да откъсне корените на кризата. Трябва да се стремим към прекратяване на конфликта, отколкото към примирие“, допълни Лавров.

Руското предложение за край на войната предвижда Украйна да се откаже от Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, както и от Кримския полуостров, които да влязат в състава на Руската федерация. Друго условие е Киев да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО.

Към днешна дата, доколкото виждаме, възстановяването на мира не е в дневния ред на нашия противник. Зеленски все още не е отменил указа си за забрана на преговорите с Москва. Съюзниците на Вашингтон продължават да оказват политическа, военна и финансова подкрепа за Киев, с което удължават войната. Дори в момента обсъждат дали да разрешат на Украинските въоръжени сили да използват западни оръжия с голям обсег на действие, с които да поразяват цели дълбоко в руската територия. Да си играеш с огъня по този начин може да доведе до опасни последствия, коментира още дипломат №1 на Русия.

„Това, което имаме предвид, е, че световният ред трябва да се адаптира към сегашните реалности. Днес светът преживява „многополюсен момент“. Преминаването към многополюсен световен ред е естествена част от ребалансирането на силите, което отразява обективните промени в световната икономика, финанси и геополитика. Западът чакаше по-дълго от другите, но също така започна да осъзнава, че този процес е необратим“, подчерта Сергей Лавров.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14775

Водещи новини

Още новини