Русия е унищожила по-голямата част от инфраструктурата в Покровск

Getty Images/Guliver
share

Русия е унищожила около 80% от критичната инфраструктура в Покровск, който е ключов логистичен хъб в Източна Украйна. Руските войски напредват към града, предаде Ройтерс, позовавайки се на представител на местните власти.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14761

Ръководителят на Покровската градска военна администрация Сергий Добряк съобщи, че руските сили се намират на около 7 километра от града, който е пресечна точка за пътища и жп линия, което го прави важен логистичен пункт за украинската армия, както и за цивилните в Донецка област.

Руските сили съсредоточиха някои от най-тежките си нападения през последните седмици в Покровското направление, което може да им позволи да се укрепят и да напреднат по фронтовата линия в региона.

"Врагът ни оставя без електричество, без вода, без газ. Подготвя ни за зимата, така да се каже", каза Добряк.

Около 13 050 жители остават в Покровск, откъдето властите от седмици евакуират цивилните.

Добряк обърна внимание, че само преди месец и половина в града е имало около 48 000 души.

Русия: Превзехме още едно село в Покровското направление в Украйна

Русия продължи да обстрелва Покровск и вчера, когаато пусна общо девет бомби и рани четирима души при две атаки, които нанесоха щети на инфраструктурата.

Добряк каза, че всекидневните нападения са насочени към енергийни съоръжения и друга жизненоважна инфраструктура. Почти половината от Покровск, 10 близки села и един по-малък град са без електричество, съобщи той, допълвайки, че е "почти невъзможно" енергийната инфраструктура да бъде ремонтирана.  

Русия отрича да атакува гражданска инфраструктура в Украйна, припомня Ройтерс.

Близо 31 месеца след руската пълномащабна инвазия украинските сили са в отбранителна позиция и тази седмица бе наредено изтеглянето им от Угледар - друг град в източната Донецка област.
В същото време властите в Киев наредиха да бъде укрепена отбраната на източния фронт, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14761

Водещи новини

Още новини