Рюте: Някои въпроси за нанасяне на удари дълбоко в Русия не зависят от НАТО

Getty Images
share

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че предстоящата среща на ниво лидери на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна е важна, но разрешението за премахване на ограниченията за нанасяне на удари дълбоко в Русия трябва да бъде дадено от отделните страни от НАТО, а не от алианса като цяло, предаде Укринформ, цитирайки негово изказване на обща пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14745

"Президентът Байдън свика тази среща на равнище лидери и аз смятам, че е особено важно да проведем тази среща в събота, 12 октомври, в Рамщайн, заедно със съюзниците и, разбира се, с Украйна", каза Рюте.

Новият шеф на НАТО е на визита в Киев

На въпрос дали по време на тази среща би могло да се даде разрешение на Украйна да използва западни ракети с голям обсег срещу военни цели в Русия, Рюте отговори, че Украйна очевидно има право да се отбранява и международните закони са на нейна страна, отбелязва БТА.

"Това означава, че това право не приключва на границата. Русия води тази противозаконна война, а това означава, че вземането на прицел на руски изтребители и ракети преди те да могат да бъдат използвани срещу украинската цивилна инфраструктура може да помогне за спасяване на живот. В същото време всеки един от съюзниците трябва сам да реши нивото за подкрепа за Украйна. И аз знам, че някои от тези обсъждания продължават, но в крайна сметка това не зависи от НАТО. Всеки един съюзник трябва да реши какви ограничения ще наложи на оръжията, които изпраща в Украйна", обясни генералният секретар.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14745

Водещи новини

Още новини