Медведев за Pussy Riot: Гади ми се от това, което направиха

Getty Images/Guliver
share

Наказанието на участничките в пънк-групата Pussy Riot трябва да бъде условно и с взимане предвид на времето, прекарано от тях в ареста по време на следствието и процеса. Това смята премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

"От моя гледна точка, наказанието, което вече понесоха, е напълно достатъчно", каза той и добави, че не вижда смисъл във вкарването им в затвора, съобщиха руските медии. Едновременно с това Медведев изказа и лично мнение към действията на момичетата в катедралния храм Христос Спасител". "Гади ми се от това, което направиха", от външния им вид и от "истерията", която се разрази покрай процеса, обясни той на среща с членове на управляващата партия "Единна Русия", пише Дневник.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че властите трябвало по-рано да обърнат внимание на скандалните акции, организирани от момичетата, а държавата е длъжна да защитава вярващите. При това той отказа да коментира присъдата. "Смятам, че момичетата си имат адвокати и те трябва да представляват техните интереси в съда. Могат да оспорят присъдата пред горна инстанция и да настояват за преразглеждането й. Но това си е тяхна работа, това е чисто юридически въпрос".

На 17 август московски съд обяви Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич за виновни в хулиганство, мотивирано от религиозна омраза, и ги изпрати за две години в затворническа колония.

Водещи новини

Още новини