Путин похвали сътрудничеството на страната си с ОПЕК+ и БРИКС

Gettyimages/архив
share

Руският президент Владимир Путин обяви, че огромният руски енергиен сектор ще успее да постигне целите си и да преодолее "незаконните" западни санкции, благодарение и на ОПЕК+ и БРИКС, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Говорейки пред руски енергиен форум Путин похвали сътрудничеството на страната си с групата БРИКС, която според Москва е своеобразен контрапункт на Запада, и допълни, че Русия ще продължи да си сътрудничи с производителите на петрол в рамките на групата ОПЕК+.

"Русия изпълнява задълженията си и продължава да снабдява глобалните пазари с енергийни ресурси. Тя играе стабилизираща роля с участието си в такива авторитетни формати като ОПЕК+ и групата на страните износителки на газ", заяви Путин. "Ние ще продължим да си сътрудничим с нашите патрьори", допълни той.

Приходите от продажбите на газ и петрол съставляват около една трета от държавния бюджет и са изключително важни за продължаването на инвазията в Украйна.

Кремъл: Промените в руската ядрена доктрина трябва да се разглеждат като сигнал към Запада

Путин все пак призна, че има трудности при разплащанията за износа на руски енергийни продукти, които в 90 на сто от случаите отиват при "приятелски" държави, неналожили санкции срещу Русия. Той допълни, че в близките месеци правителството трябва да обнови енергийната стратегия на страната, за да отговори на тези предизвикателства.

Водещи новини

Още новини