Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент в опит за овладяване на инфлацията

pixabay
share

Водена от увеличаващите се публичните разходи, насочени към подкрепа на военната офанзива на Русия в Украйна, централна банка на страната обяви днес, че ще повиши основния си лихвен процент, предаде Франс прес. Увеличението е с един процентен пункт, достигайки нивото от 19 на сто, в опит да овладее инфлацията.

"Текущият инфлационен натиск остава висок", заяви централната банка на страната в прессъобщение, считайки "по-нататъшното затягане на паричната политика" за "необходимо", предаде БТА.

Увеличението на цените достигна 9,05 на сто през август, според официалните данни.

Рублата спада спрямо долара заради поевтиняващия петрол

Основният лихвен процент вече беше повишен в края на юли от 16 на 18 на сто, в момент, когато инфлацията достигна 9,13 на сто през същия месец - най-високото си ниво от февруари 2023 г., много над обявените от властите 4 на сто.

Управителят на централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви отново, че се работи върху постигането на траен спад на инфлацията, която тежи върху покупателната способност на руснаците, засегнати от ефектите на западните санкции.

Централната банка заяви днес, че очаква инфлация по-висока от "6,5-7 на сто" в края на годината, докато "пазарът на труда остава стегнат" поради недостига на работна ръка в много сектори, след като стотици хиляди мъже са заминали на фронта или в чужбина.

Увеличаващите се публични разходи, свързани с поръчките във военно-промишления комплекс за оборудване на армията в Украйна, подхранват от няколко месеца цикъл на нарастващи заплати и разходи на домакинствата.

Бюджетът на страната се е увеличил с почти 50 на сто от 2021 г. насам, като милиарди евро отиват за военни разходи, семействата на военнослужещите и оръжейните компании, което позволява на икономиката да устои на западните санкции, като същевременно обаче влияе на ръста на цените.

Много ръководители и управители на предприятия бяха разочаровани през последните месеци от цената на банковите заеми и на забавянето на инвестициите си, особено в сектори, които не са свързани с военно-промишления комплекс.

Наблюдатели предвиждат в средносрочен план сценарий на стагфлация - когато икономиката страда от висока инфлация и много слаб растеж. Руските власти, от своя страна, очакват увеличение на БВП от 3,9 на сто за 2024 г. преди да се забави леко през 2025 и 2026 г.

Водещи новини

Още новини