Кремъл: Между Русия и Турция има разногласия по въпроса за Крим

pixabay
share

Статутът на Крим е сред въпросите, по които съществува разногласие между Москва и Анкара, но Русия прави всичко възможно, за да убеди своите турски приятели в правотата на своята позиция. Това заяви на пресконференция днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар на изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че връщането на Крим на Украйна е изискване на международното право.

„Тази тема се отнася към категорията разногласия, каквито има между нас и нашите турски приятели“, заяви Песков и допълни: „Ние не се отказваме от целенасочените си опити да обясним допълнително нашата гледна точка на нашите турски приятели и колеги“, съобщава ТАСС.

Песков изрази надежда, че с времето Турция ще разбере руската позиция и ще се съгласи с аргументите на Москва, пише БТА.

„Продължаваме да развиваме отношенията си с Турция, партньорските отношения“, каза още Песков.

Песков: Западът вероятно вече е взел решение да разреши на Киев удари по цели в Русия с ракети с голям обсег

На 11 септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати видеопослание към участниците в среща на върха на Кримската платформа, в което заяви, че Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна, а връщането на Крим на Украйна е изискване на международното право.

Кримската платформа е международен формат, създаден през 2021 г. по инициатива на украинския президент Володимир Зеленски с цел подобряване на ефективността на международния отговор на анексирането на Крим от Русия (2014 г.), търсене на отговор на нарастващите предизвикателства пред сигурността, предотвратяване на по-нататъшни нарушения на правата на човека и гарантиране защитата на жертвите.

Водещи новини

Още новини