Зеленски: Инициативата на Китай и Бразилия за мир в Украйна е разрушителна

Getty Images
share

Украинският президент Володимир Зеленски определи мирната инициативата на Китай и Бразилия за войната в Украйна като "разрушителна" и изрази възмущение, че Киев не е бил включен в процеса, предаде днес Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14574

През май Китай и Бразилия призоваха за провеждането на мирна конференция, която да бъде призната както от Русия, така и от Украйна, и да включва еднакво участие от всички страни на конфликта в това, което те определиха, като справедлива дискусия на всички мирни планове.

"Китайско-бразилското предложение е разрушително, то е просто политическо твърдение", каза Зеленски в публикувано днес интервю за бразилската медия "Метрополис" ("Metrópoles"). "Как може да предложите "ето я нашата инициатива" без да ни попитате за нищо?".

В публикуван от "Метрополис" видеозапис украинският държавен глава каза, че на инициативата ѝ липсва уважение към Украйна и териториална цялост на страната и че руският президент Владимир Путин трябва да предприеме мерки, с които да покаже, че иска да сложи край на войната.

Зеленски заяви, че неговият „план за победа“ може да подтикне Русия да спре войната

Зеленски каза, че е предложил да обсъди предложенията с Китай и Бразилия.

През юни Ройтерс предаде, че Китай се е опитал да привлече развиващи се страни в инициативата си, преди провеждането в Швейцария на Срещата на върха за мир в Украйна. През май Путин заяви, че е подкрепил мирните предложения на Китай, а този месец предложи възможността Китай, Бразилия и Индия да поемат ролята на посредници в потенциални мирни преговори за Украйна.

Предложенията на Зеленски включват оттегляне на руските военнослужещи от Украйна, връщането на украинските граници от 1991 г. и подвеждане на Русия под отговорност за действията ѝ.

Украинският президент допълни, че за него бразилското правителство е "по-проруско", отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14574

Водещи новини

Още новини