Френски военен експерт: На Украйна трябва да бъде позволено да нанася симетрични удари срещу Русия

Gettyimages
share

Ако Западът иска Украйна да победи, той трябва да ѝ позволи да извършва симетрични удари срещу военни цели дълбоко в руска територия, заяви френският военен експерт и консултант по противовъздушна отбрана Ксавие Тителман в интервю за Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14541

Той добави, че успоредно с разрешението за удари трябва да бъде извършена и доставка на нужния брой далекобойни ракети, за да има ефект в стратегически мащаб за хода на войната.

„Западът трябва да позволи използването на оръжия за удари дълбоко в Русия. Докато не се позволи на украинците да нанасят симетрични удари, те неизбежно ще бъдат извадени от равновесие. Руснаците знаят, че военновъздушните им бази са в безопасност, когато са разположени на 250 км от фронтовата линия“, каза той.

Украйна е свалила шест руски дрона и две ракети тази нощ

Експертът подчерта изобретателността на украинските разработчици на безпилотни летателни апарати (БЛА), които могат да летят на повече от 2000 км и да ударят целта си, а количеството взривно вещество е достатъчно за ефективно нападение срещу командни пунктове, бункери, мостове и подземни депа за боеприпаси.

„За целта са необходими бойни глави с тегло над 100 килограма, и то при условие, че можем да използваме например американски, френски или британски ракети. Това ще има стратегическо въздействие върху руската логистика и руския потенциал“, каза Тителман.

Според него ракетите с далечен обсег, които Франция доставя на Украйна в момента, не могат да бъдат монтирани на F-16. Не се знае обаче дали американците ще се съгласят да оборудват тези изтребители с подобен тип оръжия.

„В момента не знаем дали американците ще се съгласят да им доставят крилати ракети. Франция ги произвежда, но те не са съвместими с F-16, а пасват на малкото стари самолети, които са на въоръжение в Украйна“, каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски на последното заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна призова партньорите да предоставят на страната необходимия брой оръжия с далечен обсег и да позволят използването им не само на окупираната територия, но и на територията на Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14541

Водещи новини

Още новини