Украинският главнокомандващ: Oперацията в Курска област върви добре, а Русия не напредва към Покровск

Getty Images/Guliver
share

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Олександър Сирски увери, че операцията в граничната руска Курска област върви добре, а армията на Русия не напредва към Покровск, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14520

"През последните шест дни врагът не е напреднал с нито един метър в посока Покровск. С други думи нашата стратегия работи", каза Сирски в интервю за американската телевизия Си Ен Ен. Той добави, че ВСУ са регистрирали намаляване на интензивността на руския обстрел и настъпление и в други направления.

По-рано днес украинските власти съобщиха, че евакуирането на хора с влакове от Покровск е спряно в момент, когато руската армия е на по-малко от 10 километра от града, който е важен транспортен възел в източната Донецка област.

Спряха евакуаирането от Покровск с влакове заради приближаването на руската армия

Украйна призовава своите западни партньори да ѝ доставят повече оръжия и да позволят тяхното използване по-дълбоко навътре в Русия.

Утре украинският президент Володомир Зеленски ще участва в среща в Германия на министрите на отбраната на държавите от т. нар. Контактна група за Украйна - държавите, които доставят оръжия на Киев - и ще призове по-конкретно за доставката на повече ракети с голям обсег и на средства за противовъздушна отбрана, съобщи списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Освен това се очаква украинският президент да посети по-късно този месец САЩ, където да представи на американския си колега Джо Байдън "план за победа".

Вашингтон е ключов съюзник на Киев, като му предостави военна помощ за десетки милиарди долари, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14520

Водещи новини

Още новини