Ирландският премиер се срещна със Зеленски в Киев и обяви нова помощ за Украйна

Getty Images
share

Ирландският министър-председател Саймън Харис пристигна тази сутрин в Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, в момент, когато Ирландия се готви да предостави на Украйна помощ в размер на милиони евро, предадоха ДПА и Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14508

Визитата идва ден, след като в Полтава, на повече от 300 километра североизточно от Киев, две руски ракети поразиха военна тренировъчна база и болница и убиха над 50 души.

На двустранна среща в украинската столица Харис и Зеленски подписаха споразумение за подкрепа и сътрудничество.

Планирано е ирландският премиер да се срещне и с украинския министър-председател Денис Шмигал.

"Исках да видя отблизо и със собствените си очи въздействието на войната върху европейския континент“, заяви Харис.

Над 50 са вече жертвите на днешния руски удар в Полтава

Ирландия ще предостави на Украйна нови 43 милиона евро. От тези средства 36 милиона евро ще бъдат предоставени на партньорски организации чрез фонда за развитие „Ирландска помощ“ ("Irish Aid"), 7 милиона евро към проекти на Европейската инвестиционна банка.

Някои от организациите, към които Ирландия ще изпрати финансиране, са Фондът към ООН за хуманитарна помощ в Украйна, национални украински организации, Върховният комисариат на ООН за бежанците, Фондът на ООН за населението, Световната здравна организация и Червеният кръст.

С този нов пакет помощи общата сума, която Ирландия е предоставила на Украйна от началото на войната през февруари 2022 г., възлиза на повече от 380 милиона евро, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14508

Водещи новини

Още новини