Над 50 са вече жертвите на днешния руски удар в Полтава

Getty images (архив)
share

Най-малко 51 души загинаха и 235 бяха ранени, след като Русия порази днес с две балистични ракети Военния институт за далекосъобщения в североизточния украински град Полтава. Това е най-смъртоносният удар във войната за тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14491


"Руските мръсници определено ще бъдат подведени под отговорност за този удар", заяви президентът Володимир Зеленски в "Телеграм". Той нареди пълно и бързо разследване, като заяви, че ударът е повредил сграда на Военния институт по далекосъобщения.

Според областния управител на Полтава Филип Пронин под развалините може да се намират още 15 души.

"На всеки 15-20 минути има "минута на мълчание", за да се ослушваме за хора, които може да са под развалините", заяви Олександър Хорунжий, пресаташе на службата за спешна помощ.

Официалните лица не съобщиха веднага самоличността на жертвите, но украински военни блогъри предположиха, че някои от тях  са кадети или мобилизирани мъже, които преминават обучение. Сергий Бескрестнов, блогър, специализирал в областта на комуникациите и електронната война, публикува възпоменание за "своите другари".

Използването на балистични ракети, които поразяват цели на разстояние стотици километри в рамките на няколко минути след изстрелването си, означава, че жертвите са имали малко време да се укрият, след като е прозвучала сирената за въздушно нападение, заяви украинското външно министерство.

"Това е потресаваща трагедия за цяла Украйна. Врагът удари учебно заведение и болница", написа в "Екс" първата дама на Украйна Олена Зеленска.

25-ма души са спасени след днешната руска атака срещу Полтава

Някои украинци оставиха тревожни съобщения на Фейсбук страницата на института, търсейки информация за своите близки.

"Една от сградите на института е частично разрушена, а много хора са затрупани под развалините", съобщи в "Телеграм" украинското министерство на отбраната.
 

Засега няма коментар от страна на Москва.

Украинските Сухопътни войски потвърдиха тази вечер, че при руския удар са загинали военнослужещи. Според изявлението в "Телеграм" се води разследване дали е било направено достатъчно за защита на военнослужещите в поразеното от ракетата учебно заведение.

 

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14491

Водещи новини

Още новини