Руският президент натовари бивш австрийски министър да се грижи за сибирските тигри

Getty images (архив)
share

Бившият австрийски външен министър Карин Кнайсъл бе натоварена от руския президент Владимир Путин да се грижи за опазването на сибирските тигри в Русия, това написа базираният във Виена вестник „Пресе“, цитиран от БТА.

 Кнайсъл стана посланик за защита на сибирските тигри (известни още като амурски тигри), които се считат за застрашен вид в Русия. Задачата на Кнайсъл е да подкрепя генералния директор на Центъра за амурски тигри Сергей Арамилев в международен план.

Бившият дипломат номер едно на членката на Европейския съюз проведе кампания в Русия за опазване на застрашения сибирски тигър. Според данни на руска държавна медия от септември 2023 година Кнайсъл е дарявала три пъти годишно по 500 000 рубли (малко под 4800 евро) на природния резерват Ласо.

Кнайсъл бе министър на външните работи от края на 2017 до юни 2019 година, когато беше публикувано скандално видео от Ибиса, предизвикало правителствена криза. По време на годината и половина в правителството тя се прочу в международен план - най-вече благодарение на танца и реверанса към Владимир Путин, специален гост на нейната сватба.

Австрийската външна министърка се омъжи, Путин подари цветя и изпълнение на казашки ансамбъл


След напускането на поста и след началото на руската война в Украйна Кнайсъл все по-често защитава политиката на Кремъл. Тя се появява в приятелски настроени към Русия медии или на руски бизнес събития като експерт, защитаващ Путин.

Бивш австрийски външен министър отива да живее в Русия

По покана на Москва Кнайсъл се яви и на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в края на юли. Бившата политичка предупреди чрез видеовръзка от Русия за последиците за Европа от западните оръжейни доставки за Украйна.

Водещи новини

Още новини