Кулеба: Украйна е принудена да се бие с вързани на гърба ръце

Getty Images/Guliver
share

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в понеделник, че Украйна е "принудена да се бие с вързани на гърба ръце", тъй като не ѝ е позволено от нейните партньори да нанася удари на големи разстояния в Русия, докато Москва няма такива ограничения.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14472

"Защитавайки се срещу тази варварска военна машини, Украйна е принудена да се бие с вързани ръце на гърба. Това не е ли абсурдно?", написа Кулеба в социалната мрежа "Х", предаде Ройтерс.

"Крайно време е партньорите на Украйна да изоставят безпочвените страхове и да премахнат ограниченията върху законното право на страната на самоотбрана, съгласно Хартата на ООН, което включва правото да нанася удари по всякакви законни военни цели на руска територия", добави той.

Кулеба също така отбеляза, че някои от ракетите, изстреляни при последните атаки на Русия, са били направени в Северна Корея, като същевременно призова азиатските партньори да увеличат военната си подкрепа за Украйна и се аргументира, че "нарастващото военно сътрудничество" между Русия и Северна Корея представлява заплаха както за Азия, така и за Европам отбелязва БНР.

Украйна призова съюзниците си да ускорят доставките на системи за ПВО

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14472

Водещи новини

Още новини