Над 5200 украинци са евакуирани за лечение в чужбина

Gettyimages/архив
share

Вече 5234 украинци са били евакуирани за лечение в чужбина, съобщи пресслужбата на министерството на здравеопазването, предаде БТА, цитирайки Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14390

"От началото на пълномащабната война полетите за евакуация се извършват ежеседмично. През това време, в рамките на сътрудничеството между министерството на здравеопазването и Европейската комисия, с подкрепата на Световната здравна организация, европейските правителства и много партньори, 5234 пациенти бяха евакуирани със специализиран медицински транспорт“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че пациентите са приети от лечебни заведения в повече от 30 държави, сред които Австрия, Дания, Германия, Норвегия, Полша, Литва, Франция и др.

Сред страните, които са осигурили най-голям брой места за лечение на украински граждани са Германия - 1293 души, Полша - 427 души, Норвегия - 378 души.

Украинските здравни власти напомнят, че на евакуация подлежат възрастни и деца с тежки наранявания, изгаряния и заболявания, изискващи специализирана и спешна медицинска помощ.

Сред евакуираните са повече от 700 деца с наранявания и онкологични заболявания.

Украйна заяви, че не забелязва придвижване на беларуски войски в близост до границата

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14390

Водещи новини

Още новини