Над 122 000 души са напуснали домовете си в Курска област

Getty Images архив
share

Над 122 000 души вече са напуснали домовете си в руската Курска област, в която властите наредиха евакуация, след като Украйна предприе мащабна инвазия преди две седмици, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на извънредните ситуации.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14352

Руските сили водят сражения с украинските войски в района от 6 август, когато хиляди украински войници навлязоха в Русия.

Междувременно руската армия съобщи днес, че е превзела град Ню Йорк (с предишно име Новогородское) в Източна Украйна. Те определиха селището за важен логистичен центъра за опита им да установят контрол над цялата Донецка област.

Надежда Нейнски: Украйна доказа, че не прави компромис с територията си

Въпреки че украинците се опитват да напреднат в Курска област, съдбата на Ню Йорк, която не може да бъде потвърдена от независими източници, напомня, че руските сили продължават офанзивата си в Източна Украйна, отбеляза Ройтерс.

„В резултат на интензивни действия на частите от „Централната група“ на войските е разгромена голяма група от вражеските войски и е освободено едно от най-големите селища в Торецката агломерация и стратегически важният логистичен център Новгородское“, съобщи в свое изявление руското министерство на отбраната.

Засега украинската армия не е потвърдила дали е загубила контрола над селището.

Преди войната  Ню Йорк имаше население от 10 000 души. Селището е разположено край железопътната линия за Славянск - един от градовете в Източна Украйна, който Москва от дълго време се опитва да превземе.

По-рано днес украинската армия съобщи, че се водят тежки сражения в района на Торецк, включително и в Ню Йорк, въпреки съобщенията на руски военни блогъри, че силите на Москва вече са ангажирани с операции по прочистване на Ню Йорк, пише БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14352

Водещи новини

Още новини