Васил Данов за контраофанзивата в Украйна:Това си е реална военна операция

Кадър - Нова телевизия
share

"Това си е реална военна операция. Премислена и планирана отдалеч. Беше използван и опитът на Пригожин. Видя се преди година, че той с някакви смешни по размери и по способности войски стигна едва ли не до Москва. Тоест това е преценен риск. Всяко нахлуване в чужда вражеска територия си е риск. Но тези 5-6 бригади наистина са боеспособни, наистина са елитни и те си свършиха работата. Въпросът е колко ще им позволят и колко има смисъл да останат на руска територия". Това заяви Васил Данов,  представител на Атлантическия съвет за България.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14291

"Това си е реална военна операция. Премислена и планирана отдалеч. Беше използван и опитът на Пригожин. Видя се преди година, че той с някакви смешни по размери и по способности войски стигна едва ли не до Москва. Тоест това е преценен риск. Всяко нахлуване в чужда вражеска територия си е риск. Но тези 5-6 бригади наистина са боеспособни, наистина са елитни и те си свършиха работата. Въпросът е колко ще им позволят и колко има смисъл да останат на руска територия", подчерта той. 

Зеленски: Украйна контролира 74 населени места на руска територия

На въпрос може ли Русия да активира тактически ядрен удар на фона на навлизане в дълбочина на нейна територия на чужди войски, той посочи, че "биха могли да си измислят повод"."В руската военна доктрина, която през последните години от Путин беше променена няколко пъти, са заложили удобни параметри. Ако им унищожат 3 големи пристанища, имат право по нареждане на президента да използват ядрено оръжие. Ако им унищожат 3 големи летища също. Ако бъдат унищожени 3 големи дивизии - също. Тогава вече президентът има право да разпореди употребата на ядрено оръжие", обясни Данов. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14291

Водещи новини

Още новини