Украйна показа пленени бойци от частната армия на Рамзан Кадиров

Getty images (архив)
share

"Украински военни взеха в плен десетки бойци от батальона "Ахмат" (подразделение, което формално е под ръководството на МВР на Русия, но фактически – частна армия на лидера на руската автономна република в Северен Кавказ – Рамзан Кадиров)", това предаде медията от Киев УНИАН.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14280

"Войници и офицери от състава на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) проникнаха в отдалечена от границата с Украйна част от Курска област. Чеченците бяха изненадани и се предадоха", допълни изданието.

"Кадиров нееднократно заявяваше: Бойците от Ахмат не се предават", припомни УНИАН.

На видео, разпространено от Министерството на отбраната в Киев, се виждат бойци с бради и със завързани очи и ръце. Украински военен си приближава към трима от тях ги и пита поотделно: Ти откъде си? Всички те му отговарят: Грозни (столицата на Чечения).


УНИАН посочи още: Хората на Кадиров бяха разположени дълбоко в тила. Те се криеха зад гърбовете на 18-годишни момчета, привикани в армията и Граничните войски на страната-агресор (в Русия военната служба е задължителна за всички пълнолетни граждани).  


Подразделения от състава на ВСУ проникнаха в пограничната с Украйна Курска област миналата седмица. Заради това в района бе въведен режим на антитерористична операция и бе започната евакуация.

Днес и в съседната на Курска Белгородска област евакуара населението.

Русия евакуира втори свой регион

В понеделник базираната в Нидерландия медия "Москоу таймс" съобщи, че руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин назначи за ръководител на операцията срещу ВСУ в Курска област директора на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников. Според данни на изданието стопанинът на Кремъл е останал недоволен от предишния командир на операцията – началника на Генералния щаб на въоръжените сили на страната Валерий Герасимов.

Както вече екипът на novini.bg съобщи, руски разузнавателни служби са получили данни за подготвянето на операцията на ВСУ в Курска област почти две седмици преди нейния старт на 6 август. Те са били получени в кабинета на Герасимов, но той не ги предал на Путин.

 Причината за това бе, че стопанинът на Кремъл неофициално нареди, че не иска да чува лоши новини от фронта в Украйна

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14280

Водещи новини

Още новини