Украйна засилва ударите си на далечни разстояния

Getty Images/Guliver
share

През последните 24 часа Украйна потопи руска подводница и удари руско летище, което е в унисон с вълната от атаки от далечни разстояния срещу руски цели, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на официални представители.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14226

Русия съобщи, че украински безпилотни летателни апарати са поразили жилищна сграда, в резултат на което е загинал човек.

Ръстът в броя на атаките от юли насам идва в момент, когато Украйна оказва натиск върху съюзниците си да ѝ позволят да използва ракети с голям обсег на действие за поразяване на цели навътре на руска територия. Западните съюзници, по-специално САЩ, досега се противопоставяха на подобни действия, опасявайки се от ескалация от страна на Москва.

Според вчерашно изявление на Генералния щаб на Украйна украинските сили са ударили руска подводница клас "Кило" и система за противоракетна отбрана С-400 на територията на окупирания от Москва Кримски полуостров. Системата за ПВО бе разположена, за да защитава Кримския мост над Керченския проток – важен логистичен и транспортен възел, снабдяващ руските сили. 

Украинската армия съобщи, че е потопила руска подводница

Подразделения на ракетните войски, както и на военноморските сили, извадиха от строя четири пускови установки на системата за противовъздушна отбрана "Триумф" (С-400), а в пристанището на Севастопол беше поразена и потопена подводницата "Ростов на Дон" от Черноморския флот на Русия, се казва в изявлението на украинските военни.

Генералният щаб на Украйна също така потвърди, че украинските сили са нанесли удар по летище "Морозовск" в Ростовска област, след като са предприели масирано нападение с безпилотни летателни апарати срещу територията на Русия. Били са регистрирани попадения в складове с боеприпаси, където са се съхранявали управляеми авиационни бомби. Операцията е била проведена от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), Главното разузнавателно управление (ГУР) и министерството на отбраната, се казва в изявлението.

Междувременно губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че  рано тази сутрин жена е била убита при удар на украински дрон срещу жилищна сграда в град Шебекино. По думите му украинските безпилотни летателни апарати са повредили и няколко други сгради в града.

Гладков уточни, че общо осем цивилни са били ранени при украински обстрел и десетките удари с дронове от предишния ден.

В рамките на месец Русия се сблъска с рязкото увеличение на честотата на украинските атаки с безпилотни самолети и обстрела от далечни разстояния, насочени срещу руската военна инфраструктура, включително летища и петролни бази. Според анализатори подобно засилване е необходимо, за да може Украйна да намали руския военен потенциал, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14226

Водещи новини

Още новини