Зеленски: Украинските ВВС започват да използват изтребители Ф-16 в операции

Getty Images/Guliver
share

Пилотите на украинските военновъздушни сили започнаха да летят на изтребители Ф-16 при операции в страната, съобщи днес президентът Володимир Зеленски, потвърждавайки дългоочакваното пристигане на американските самолети близо две години и половина след началото на руската инвазия, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14226

Украинският лидер съобщи за доставката на бойните самолети, за които Киев настоява още от първата година на войната, на среща с пилоти от ВВС във военновъздушна база, застанал между два от получените изтребители, докато в небето прелитаха други два.

"Ф-16 са в Украйна. Направихме го. Гордея се с нашите момчета, които овладяват тези изтребители и вече започнаха да ги използват за страната ни", заяви Зеленски от място, което властите помолиха Ройтерс да не разкрива от съображения за сигурност.

Пристигането на изтребителите е важен етап за Украйна след много месеци на очакване, макар че все още не е ясно колко от тях са на разположение и какво въздействие ще окажат те за укрепване на противовъздушната отбрана, както и с какво могат да помогнат на бойното поле. Русия вече започна да насочва атаките си срещу базите, в които могат да бъдат разположени изтребителите, и обеща да ги сваля, за да не могат да повлияят на хода на войната, отбелязва Ройтерс.

Произведени от американската компания "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), Ф-16 отдавна са в списъка с желанията на Украйна заради разрушителната им сила и достъпността им в световен мащаб. Те са оборудвани с 20-милиметрово оръдие и могат да носят бомби, ракети и снаряди.

В разговор с репортери на пистата в една от военновъздушните бази Зеленски заяви, че Украйна все още не разполага с достатъчно пилоти, обучени да управляват Ф-16, нито с достатъчно от самите самолети. 

"Положителното е, че очакваме допълнителни изтребители Ф-16... много момчета вече тренират", каза той.

Шест нидерландски F-16 пристигнаха в Украйна

Според него е важно съюзниците на Киев да намерят начини да разширят програмите и възможностите за обучение както на украинските пилоти, така и на инженерните екипи, отбелязва БТА.

"Това е нов етап от развитието на военновъздушните сили на Украйна", каза Зеленски. "Направихме много за преминаването на украинските сили към нов авиационен стандарт – западната бойна авиация", добави той, като посочи стотиците срещи и непрестанната дипломация за получаването на американските изтребители.

"Често чувахме "невъзможно е" като отговор, но все пак направихме възможна нашата амбиция, нашата отбранителна потребност", подчерта украинският президент.

Все още обаче не е ясно с какви ракети са оборудвани самолетите. Според военни анализатори ракетите с по-голям обсег на действие биха им позволили да имат по-голямо въздействие на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Зеленски заяви, че се надява да лобира и за това съюзнически съседни държави да помагат за прехващането на руски ракети, изстрелвани към територията на Украйна, чрез разговори в Съвета НАТО-Украйна.

"Това е още един инструмент и аз искам да го изпробвам, за да могат страните от НАТО да разговарят с Украйна за възможността малка коалиция от съседни държави да сваля вражески ракети", подчерта украинският президент. "Мисля, че това решение вероятно е трудно за нашите партньори, те винаги се страхуват от прекомерна ескалация, но ние се борим с това", добави Зеленски.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14226

Водещи новини

Още новини