Русия бие и мори с глад мигранти, за да ги прати в Украйна

Getty images (архив)
share

"Руските власти задържат мигранти, които ги подлагат на бой и глад, докато не подпишат договор за служба в редиците на Въоръжените сили на страната", това написа опозиционното на Кремъл издание "Окно".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14206

"Стотици гастарбайтери от бившите централноазиатски републики на Съветския съюз (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) са били арестувани и въдворени в полицейски участъци. Там те са били държани без вода и храна, и подлагани на физическо насилие. Издевателствата са продължавали до момента, до който мигрантът се е съгласявал да стане гражданин на Руската федерация и веднага след това е подписвал договор за работа във Въоръжените сили на новата си родина, което автоматично означава изпращане на фронтовите линии в Украйна", добави медията.


"Същата практика се прилага и спрямо хора, получили гражданство по натурализация", посочи още "Окно".

"Почти всички малтретирани са се съгласили", допълни изданието.

"Ако преди атаката в московската зала "Крокус сити хол" данните за принуждавани да подпишат договор с военното министерство мигранти бяха спорадични, то след март тази година това стана масова практика, която вероятно е била наредена от най-високо ниво", написа още медията.

"По-рано председателят на Държавната дума (долната камара на парламента в Москва) Вячеслав Володин предложи натурализираните граждани на страната да бъдат включвани  в списъците за военен отчет веднага след получаването на паспортите си. Той също предложи срокът на задължителната военна служба за новите граждани на страната да бъде две години, а не една, както е в момента", добави "Окно".

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14206

Водещи новини

Още новини