Зеленски: Руските летища, от които излитат бомбардировачи, трябва да бъдат унищожени

Getty Images/Guliver
share

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните лидери да позволят използването на техните оръжия за унищожаване на военни обекти на територията на Русия и по-специално летищата, от които излитат вражески самолети и бомбардират деца и цивилни граждани, предаде Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14151

Според агенцията държавният глава е заявил това в речта си при отриването на пленарна сесия на срещата на върха на Европейската политическа общност, която се състои във Великобритания.

"Колкото по-малко ограничения имаме върху използването на оръжия, толкова повече Русия ще се движи към мир. Самолети излитат от руски летища и бомбардират нашите деца и граждани. Всички тези летища трябва да бъдат унищожени. Това ще означава не само унищожаване на определени цели, но и на способността на Русия да продължи тази война“, заяви Зеленски.

Той също така отбеляза, че реалността на бойното поле обяснява ситуацията по-добре от всяко говорене.

"Ние не позволихме на Русия да напредне в Харковска област. Путин пожертва десетки хиляди свои граждани, но не постигна нищо важно и значимо. Това стана възможно благодарение на храбростта на нашите войници и на смелостта на нашите партньори, които отмениха ограниченията за използване на оръжие в близост до границата. Това доведе ли до ескалация? Не, не доведе. Напротив, то блокира опитите на Путин да разшири войната. Реагира ли Путин по някакъв начин? Не“, каза Зеленски.

Русия е изгубила над 70 000 военнослужещи в последните два месеца

"Можем да сложим край на тази война с дипломатически усилия и оръжия“, добави той.

"Колкото по-мощна е противовъздушната отбрана, толкова по-безпомощен ще бъде Путин“, подчерта Зеленски.

Във Великобритания започна четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност с участието на Украйна. Пленарната сесия беше открита от премиера на страната домакин Киър Стармър. Във форума участват 47 държавни и правителствени ръководители: 27 държави членки на ЕС и 20 други страни от континента, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14151

Водещи новини

Още новини