Беларус ще въведе 90-дневен безвизов режим за 35 европейски държави, сред които и България

Pixabay
share

Беларус - традиционен съюзник на Русия - обяви днес, че ще въведе 90-дневен безвизов режим за гражданите на 35 европейски държави, предаде Ройтерс. Сред посочените от беларуското Министерство на външните работи държави е и България.

Това е знак, че Минск може би възнамерява да намали напрежението между Беларус и Запада, отбелязва Ройтерс. Съгласно нововъведението гражданите на посочените 35 държави, сред които са и Германия, Великобритания и Франция, ще могат да влизат на беларуска територия без виза и да остават там до 90 дни в рамките на една година.

Понастоящем посетители на въпросните държави могат да пребивават в Белурас не повече от 30 дни и трябва задължително да пристигат на летището в Минск. Новият режим влиза в сила в петък, обяви в изявление националната гранична служба на Беларус.

Западът наложи санкции на Беларус, след като президентът на страната Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г. насам и е близък съмишленик на руския лидер Владимир Путин, позволи на хиляди руски военнослужещи да навлязат в Украйна през беларуска територия през 2022 г. 

Страните членки на ЕС се споразумяха за санкции срещу Беларус

Лукашенко изтегли миналата седмица беларуските военни части, които бяха разположени на границата с Украйна, давайки знак, че напрежението между Минск и Киев може би е спаднало, отбелязва Ройтерс. "В момента нямаме проблеми с украинците и аз се надявам, че няма и да имаме", заяви президентът, цитиран от беларуската държавна новинарска агенция БелТА.

В момента в Беларус е в сила 90-дневен безвизов режим за съседните държави от ЕС Латвия, Литва и Полша. Латвия забрани тази седмица влизането в страната на автомобили с беларуска регистрация в рамките на нов пакет от санкции от страна на ЕС, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини