Медведев: Русия ще направи всичко за изчезването на Украйна и НАТО

gettyimages
share

Бившият руски президент Дмитрий Медведев осъди обещанието на НАТО за евентуално членство на Украйна и заяви, че Русия трябва да работи за "изчезването" както на Украйна, така и на Алианса, съобщава "Ройтерс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14135

В социалните мрежи той публикува цитат на английски език от декларацията на НАТО от срещата на върха във Вашингтон тази седмица: "Ще продължим да подкрепяме Украйна по нейния необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО".

В публикацията си Медведев продължава на руски: "Изводът е очевиден. Трябва да направим всичко, така че "необратимият път" на Украйна към НАТО да завърши или с изчезването на Украйна, или с изчезването на НАТО. Или още по-добре - с изчезването и на двете".

По време на президентството си в периода 2008-2012 г. Медведев беше смятан за прозападен модернизатор. От началото на войната в Украйна - наричана от Москва "специална военна операция" - обаче той се превърна в ястреб.

Медведев многократно е предупреждавал САЩ и техните съюзници, че тяхното въоръжаване на Киев може да доведе до "ядрен апокалипсис".

Русия изстреля 2 ракети и 6 дрона срещу Украйна

Всяко евентуално решение за използването на руско ядрено оръжие ще бъде на президента Владимир Путин. Дипломати обаче посочват, че възгледите на Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, дават индикация за ястребовото мислене на върха на Кремъл, представящо войната като екзистенциална борба със Запада.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14135

Водещи новини

Още новини