Зеленски не изключи покана към Путин на следващата среща на върха за Украйна

Getty Images, архив
share

Украинският президент Володимир Зеленски не изключи руския му колега Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на върха за мир. Той каза това в интервю за Bloomberg, което беше разпространено вечерта на 3 юли.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14764

В същото време Зеленски отбелязва, че ако Русия и Украйна успеят да намерят начин да седнат на масата за преговори, той не очаква Путин да участва лично в тях и "в близко бъдеще“, тъй като смята, че руският президент е "твърде уплашен да дойде“.
Готов за среща: Зеленски призова Тръмп да представи плана си за бързо прекратяване на войната в Украйна

В същото интервю Зеленски казва, че Съединените щати и Китай могат да сложат край на войната в Украйна, ако загърбят различията си и действат заедно.

Русия е предала на САЩ проект за мирен договор с Украйна, ето какви са условията

Той е уверен, че Китай може да изиграе "огромна роля“ в разрешаването на конфликта, тъй като Москва е много зависима от своя експортен пазар. Така президентът на Украйна се съгласи с мнението на държавния глава на Финландия Александър Стуб, който заяви, че "Русия сега е толкова зависима от Китай“ и че "едно телефонно обаждане от китайския президент Си Дзинпин би разрешило кризата“ в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14764

Водещи новини

Още новини