Русия е изпратила около 10 000 имигранти на фронта в Украйна

Getty images
share

Русия е мобилизирала и изпратила на фронта около 10 000 свои натурализирани граждани в продължаващата повече от две години война срещу Украйна, съобщава БТА, като се позова на ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

„Вече сме заловили повече от 30 000 (имигранти), които са получили гражданство и не са искали да се регистрират за военна служба, и сме изпратили около 10 000 от тях в зоната на специалната военна операция“, каза днес Бастрикин на Петербургския адвокатски форум.

Ръководителят на руското следствие е учил в университета заедно с президента Владимир Путин и е смятан за негов близък довереник.

Украйна е свалила 23 дрона и пет ракети, изстреляни от Русия тази нощ

Бастрикин уточни, че призованите в армията имигранти предимно копаят окопи и изграждат укрепления. „Нуждаем се от наистина силни ръце за това“, добави той.

През последните месеци руските сили за сигурност многократно са посещавали предприятия, в които работят работници мигранти - предимно от бившите съветски републики в Централна Азия.

Тези, които вече са получили руски паспорти, след това често са насилствено зачислявани в армията. На други се обещава по-лесен процес на натурализация, ако бъдат изпратени на фронта.

Според Путин в момента на фронтовата линия в Украйна се намират общо 700 000 руски войници. Някои от тях са постъпили в армията при частичната мобилизация през есента на 2022 г.

Тъй като мярката беше непопулярна, Кремъл иска да избегне следващи вълни на мобилизация и да намери други начини за попълване на тежките загуби на бойното поле.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Водещи новини

Още новини