Идентифицираха обезглавения от руските сили украински войник

Getty Images
share

Украинските правоприлагащи органи установиха самоличността на украинския войник, който беше заловен и обезглавен от руските сили, предаде Укринформ, като се позова на съобщение във „Фейсбук“ на страницата на главния прокурор Андрий Костин.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14701

„Що се отнася до разследването на жестокото убийство на украинския бранител в Донецка област, за което беше съобщено вчера, убитият военнослужещ е идентифициран. В момента не можем да кажем името му, защото текат процедури за окончателно потвърждение“, написа главният прокурор.

Украинските правоприлагащи органи освен това идентифицираха и руските военни командири, които вероятно носят отговорност за обезглавяването на украинския войник, съобщи главната прокуратура на страната.

Костин подчерта, че убийството на украински военнопленник е още едно потвърждение, че пълното пренебрегване на международното право и на универсалния морал са част от руската държавна политика.

Киев: Руски войнци са обезглавили украинец

„Всеки световен лидер, който се ръкува с Путин, трябва да осъзнава, че се ръкува с човек, който толерира варварски убийства“, каза той.

Според информации, разпространени вчера, главният прокурор на Украйна Андрий Костин каза, че руските командири са наредили украинските военни да не се залавят, а вместо това да бъдат убивани с нечовешка грубост – чрез обезглавяване. Един такъв случай е потвърден в Донецка област.

През април ръководителят на Отдела за борба с престъпленията, извършени по време на въоръжен конфликт - Юрий Белоусов, каза, че службата на главния прокурор разследва 27 случая на екзекуции на общо 54 украински военнопленници, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14701

Водещи новини

Още новини