Руската рубла се покачи до едногодишен връх сред ниски обеми на търговията

pixabay
share

Руската рубла се покачи до едногодишен връх спрямо долара и юана в среда на ниски обеми на търговията, като пазарът продължава да се нагажда към обявените миналата седмица американски санкции срещу ключови руски финансови институции, довели до спирането на търговията с долари и евро, предаде Ройтерс.

Санкциите срещу Московската борса и Националния клирингов център предизвикаха сериозен разнобой на цените и големи спредове, тъй като търговията премина към извънборсовия сектор (over-the counter - OTC) и оценката на руската валута стана по-малко сигурна.

На междубанковия пазар, където ликвидността е ниска, а големите руски банки не могат да участват, тъй като са санкционирани, рублата се покачи спрямо долара с 3,3 на сто до 82,50 рубли, най-високото й ниво от юни 2023 г.

Руската рубла леко спада спрямо долара и еврото

Средният композитен курс долар/рубла, изчислен от Лондонската борса въз основа на данни на международни брокери, е 83,28 рубли за долар.

Показателно за големите спредове в курс купува и продава е обявеният от Руската централна банка курс за днес от 87,03 рубли, определен въз основа на ОТС търговия.

Спрямо юана рублата се покачи с 1,7 на сто до 11,26, което е най-високото й ниво от май 2023 г. Юанът вече беше изпреварил долара като най-търгувана валута в Москва преди обявяването на санкциите миналата седмица и през май имаше 54-процентен дял от валутната търговия на борсата.

Водещи новини

Още новини