Президентът на Латвия за "офертата за мир" на Путин: Подобни "предложения" повече вредят, отколкото да помагат на Русия

Getty Images, архив
share

Латвийският президент Едгарс Ринкевичс заяви, че според него следваща международна конференция за мир в Украйна може да се проведе след една или две години, предаде украинската агенция Укринформ. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

По повод предположенията, направени в кулоарите на конференцията в Швейцария, че следваща среща може да се организира през есента, Ринкевичс каза, че това може да отнеме повече време – година или две. В същото време той отбеляза, че не иска да прави предположения за момента, в който да се свика следващата мирна конференция. Според него сега е необходимо да се работи по практическото прилагане на резултатите от първия форум, пише БТА.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони: Не се ли съгласи с условията за мирно уреждане на войната, Русия ще бъде принудена да се предаде

"Това е само началото на един мирен политически процес. Бих бил много резервиран, ако кажа, че ще се развие бързо. Бих казал, че това може да отнеме година или две", каза латвийският президент. Той добави, че втората такава среща до голяма степен ще зависи от политическите процеси в много от страните членки на ЕС, НАТО и ООН.

По повод на изявленията на руския президент Владимир Путин латвийският лидер каза, че може би това е много добро напомняне към международната общност, че Русия не се бори, за да защити интересите си в областта на сигурността, а се бори, за да унищожи Украйна или да завземе колкото може повече територия. 

"Мисля, че подобни "предложения" повече вредят, отколкото да помагат на Русия", заяви Ринкевичс. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Водещи новини

Още новини