Британското разузнаване: Русия изчерпа затворниците, вербува африканци

Getty Images, архив
share

Русия е засилила набирането на затворници в страните от Глобалния Юг, тъй като ресурсите на затворите вече са изчерпани и мобилизацията е опасна за Владимир Путин. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х и цитиран от "Фокус".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14023

На 28-ми май Главното разузнавателно управление (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че Русия е засилила усилията си да вербува африканци за участие във военните действия в страната.

Защо Западът не се страхува от ядрения шантаж на Путин?

По-специално, тези усилия за набиране на персонал са насочени към централноафриканските държави Руанда, Бурунди, Конго и Уганда. Съобщава се, че Русия предлага бонус от 2000 долара при регистрация, 2200 долара месечна заплата и обещание за руски паспорт.

Според британското разузнаване, тази кампания за вербуване е предназначена да компенсира значителните загуби на руската армия на бойното поле и да подпомогне настъпателната дейност на няколко фронтови линии. Тъй като ограниченият брой затворници в Русия за набиране на затворници достига кулминацията си, Москва вероятно ще разшири набирането в Глобалния Юг, за да избегне допълнителна мобилизация в самата Русия.

ISW: Путин случайно се изпусна за реалните загуби на Русия във войната
"Предишната мобилизация не само беше непопулярна, но също така доведе до рекорден недостиг на работна ръка и изселване на квалифицирани работници като лекари и IT специалисти“, обясняват военните на Лондон.

По-рано британското разузнаване съобщи, че общият брой на руските загуби (убити и ранени) от началото на войната срещу Украйна достига 500 000 души. Загубите останаха високи в началото на годината, а през май средните нива надхвърлиха 1200 на ден, най-високите от началото на войната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14023

Водещи новини

Още новини