Путин заяви, че Русия не се нуждае от употреба на ядрено оръжие и призова да се сложи край на темата

Getty Images, архив
share

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се нуждае от употреба на ядрено оръжие, за да постигне победа в Украйна, но не изключи промяна в руската ядрена доктрина.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14029

Пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент заяви, че може да има ядрени опити, но засега няма необходимост.

Той заяви, че не вижда условия за такъв краен ход и призова да спрат разговорите по темата. Същевременно Путин не изключи промяна в руската ядрена доктрина, която определя условията за прибягване към атомния арсенал. Пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент заяви, че страната му може да провежда ядрени опити, но засега няма такава необходимост.

Владимир Путин обяви, че не се планира нова мобилизация заради инвазията в Украйна. Според него от началото на годината са се записали 160 хиляди доброволци. За същия период руските сили са превзели 47 населени места в Украйна и 880 квадратни километра територия. Русия си запазва правото да предостави на противниците на Запада далекобойно въоръжение, но такива доставки още няма, посочи Путин по повод разрешението за украински удари със западно оръжие на руска територия.

"Ядрената доктрина е жив инструмент. Ние внимателно следим случващото се по света и около нас и не изключваме промени в тази доктрина", заяви руският президент.

"Изхождам от това, че никога няма да се стигне до използване на ядрени оръжия. Нямаме нужда от тях".

ISW: Путин случайно се изпусна за реалните загуби на Русия във войната

"Дори не се налага да мислим в тази посока. И моля всеки дори да не споменава повече такива неща", каза Путин.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14029

Водещи новини

Още новини