Путин призова Русия да ограничи вноса си в реч пред икономическия форум в Санкт Петербург

Getty Images
share

Руският президент Владимир Путин заяви днес в реч пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, че Русия трябва да намали своя внос и при външната си търговия да използва повече националните валути на страни, които не са част от Запада, предаде Ройтерс. 

Путин каза, че търговията на Русия със страните от Азия се увеличава. Той посочи, че при близо 40 на сто от руските външнотърговски операции разплащанията вече се извършват в рубли. 

Русия трябва да намали вноса (на стоки и услуги - бел. ред.), като го замени със собствено производство, заяви руският президент. Той призова за увеличаване на инвестициите в дълготрайни активи в Русия с 60 на сто до 2030 година.

Путин ще говори пред икономическия форум в Санкт Петербург

 

Путин добави, че пазарна капитализация на руската фондова борса трябва да се удвои до края на десетилетието. Той е категоричен, че Русия ще се стреми да използва по-малко валутите на западните страни, като щатския долар и еврото. 

 

Руският президент посочи, че неговата страна ще използва повече за международни разплащания националните валути на страните, които участват в организацията БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини