TIME: Решенията на Байдън за Украйна повишават риска от военен сблъсък между НАТО и Русия

Getty Images, архив
share

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поема все по-големи рискове в подкрепата си за Украйна, които повишават риска от военен сблъсък между НАТО и Русия, предупреждават в редакцията на американското списание TIME, пише "Фокус".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Последният пример в това отношение е решението на Белия дом да позволи на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да използват американско оръжие за удари по военни цели в Русия. Освен това НАТО планира да изпрати персонал в Украйна, който да обучава военните й, припомня изданието.

Само преди шест месеца западните лидери не бяха готови да обсъждат нито една от тези промени - поне не публично. Но последните военни успехи на Русия и втвърдяващото отношение на САЩ и техните съюзници към Владимир Путин "започнаха да размиват тези червени линии“.

Байдън нарече Путин "недостоен" и уточни: Американските оръжия няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по Москва
Междувременно заплахата от конфликт между Русия и САЩ и други членове на НАТО нараства и става все по-реална. Кремъл няма намерение да атакува Алианса директно, но може да намери други начини да усложни живота на страните от организацията, включително чрез кибератаки, уверени са в редакцията.

Съществува и очевиден риск ВСУ да използват западни оръжия за атаки, "които ще засегнат руските цивилни“. Или инструкторите на НАТО да загинат в резултат на удари на Москва по Украйна. Всеки сценарий ще доведе до допълнително влошаване на ситуацията, алармира TIME.

"Като цяло не се заблуждавайте от безизходицата на бойното поле в Украйна. Има нарастващи опасности, които биха могли да повишат залозите в този конфликт драматично и неочаквано“, обобщава списанието.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Водещи новини

Още новини