Късо съединение прекъснало за няколко часа основното електроснабдяване на Запорожката АЕЦ

Getty Images/Guliver
share

Русия обяви, че енергоснадбяването на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, върху която Москва установи контрол, от основната електропреносна линия с напрежение 750 киловолта е било прекъснато за над три часа, предаде Ройтерс. Няма заплаха за безопасността и централата е черпила ток от резервна мрежа, посочва агенцията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14006

Причината за спрялото подаване на електрическа енергия от основния електропровод е късо съединение, пояснява ТАСС.

Шестте ядрени реактора в АЕЦ "Запорожие" не работят, но е необходимо подаване на ток от външен електропровод, за да се държи ядреният материал при необходимите ниски температури и съответно да се предотврати ядрена катастрофа, отбелязва Ройтерс.

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От руското ръководство на окупираната от силите на Москва електроцентрала съобщават, че подаването на ток от Днепърската електропреносна линия е спряло в 13,31 ч. местно време днес (също и българско). Тогава е започнало черпенето на електроенергия от Феросплавната енергопреносна линия, информира Ройтерс, като допълва, че вчера по Днепърския електропровод не е доставян ток за Запорожката АЕЦ в продължение на почти пет часа.

Това според Ройтерс е илюстрация на "винаги съществуващите заплахи за ядрената безапопасност" в резултат от руската инвазия в Украйна, за които говори Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), отбелязва БТА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14006

Водещи новини

Още новини