Ангел Найденов за военните рокади на Путин: Не носят сигнал за промяна на хода на войната или за скорошното ѝ прекратяване

Nova News
share

Нямаше много външни сигнали за тази предстояща смяна. И Шойгу, и Патрушев минават за хора от най-близкото обкръжение на Путин. Това каза в интервю за „Денят на живо“ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

„Смяната с Билоусов е смяна с човек също от най-близкото му обкръжение с човек, който е привърженик на по-голямата роля и намеса на държавата в икономиката. По-скоро е сигнал към руското общество, не носи сигнал за промяна на хода на войната или за скорошното и прекратяване“, смята той.

ISW: Путин смени Шойгу, за да засили войната в Украйна и вероятно се подготвя за конфронтация с НАТО

Найденов представи три хипотези за смените.

„Първата като че ли е натрупаното недоволство към Шойгу, Сред основните цели при метежа на Пригожин беше именно оставката на военния министър. Тогава беше сред огласените цели на групата „Вагнер“. Вероятно има подозрения за корупция в сферата на отбраната. Наскоро беше задържан заместник-министърът на отбраната. В лицето на новия министър на отбраната вероятно се вижда човек, който ще контролира по-строго паричните потоци, свързани с отбраната, разходите за руския военно-промишлен комплекс, с основен акцент военната икономика“, посочи бившият министър на отбраната, като отбеляза, че руската икономика е на военни релси повече от година.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Водещи новини

Още новини